петък, 13 март 2009 г.

Пита от узрели банани

Рецептите, с които започвам да водя този блог са от латиноамериканската кухня. Колкото и странно да звучи, но с въображение дори най-лютите специалитети могат да паснат на вкусовете и на най-претенциозния. Както вече ви информирах, в този блог аз ще покажа моята ( българска) интерпретация на ястия от международната кухня. Мисля, че както във всичко в живота и в готвенето трябва да се подхожда с въображение. По този начин превръщаме приготвянето на ястия в забавление и удоволствие.

Пита от узрели банани (Република Доминикана)



Продукти:

7-8 узрели банана
1 супена лъжица масло
1/2 чаша мляко
300 грама кашкавал ( в оригиналната рецепта се използва сирене Моцарела)
3 лъжици брашно, разбъркани в хладка вода на гъста каша( този трик не е от оригиналната рецепта, но помага за доброто сгъстяване на сместта)
сол на вкус

За плънката:
400 гр. шунка ( в оригиналната рецепта е с говеджо месо)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 чаша доматен сок или 3-4 лъжици доматено пюре

Приготвяне:

Нарязваме бананите и ги сваряваме в съвсем малко вода, колкото да ги покрие. Когато омекнат съвсем, слагаме маслото и прясното мляко( което трябва да затоплим за да не се пресече). Оставяме на тих огън да поври още 5 до 10 мин. Осоляваме на вкус, понякога аз слагам малко черен пипер. Съвсем накрая слагаме чашата с брашнена каша, така че сместа да се сгъсти добре. Сваляме от котлона и пасираме. Плънката се приговтя по следния начин: нарязваме лука и чесъна и ги запържваме в мазнина, когато омекнат слагаме шунката и задушаваме за малко, след това добавяме доматеното пюре, като през цялото време бъркаме. Може да направим плънката и по свой изобор на продукти. След приготвяне на плънката в малка тавичка, намазана с олио поставяме ред от банановата смес, а отгоре ред плънка. Поръсваме обилно с кашкавала, преди да поставим другия слой бананова смес. Отгоре поръсваме отново с кашкавал ( настърган). Слагаме да се пече в предварително загрята фурна (200 градуса) за 10 мин, а според възможностите на фурната може да намалите времето за печене на 5 мин. Приятен апетит!






Няма коментари:

Публикуване на коментар