петък, 13 март 2009 г.

Colcannon (Ирландия)

На 17 март ирландците честват националния си празник - деня на Св. Патрик. Той е роден в Уелс и после е бил отвлечен и продаден в робство в Ирландия. Бяга във Франция, където отива в манастир и открива, че призванието му е да проповядва божието слово.Връща се отново в Ирландия, но този път като епископ и с мисията да проповядва истинната вяра. Строи манастири, църкви и училища. Празникът на Св. Патрик се чества с пищни тържества в Ирландия като се набляга на всичко традиционно за страната. Днешната рецепта е типично ирландска и се приготвя на големи празници. С нея ще почетем денят на Св. Патрик и ще се помолим за много щастие и късмет в житова. Ето и моята интерпретация на тази рецепта.

Пюре от картофи и зеле - Colcannon (Ирландия)




Продукти:

1 кг. картофи
1 малка зелка
400 гр. шунка или бекон
100 гр. масло
1 чаша прясно мляко
черен пипер
сол
магданоз

Приготвяне:

Сваряваме каротфите в леко подсолена вода. Обелваме ги, заливаме с прясно мляко и пасираме на пюре. Зелето се нарязва и се задушава с малко вода, докато водата потъмнее. След това се прецежда добре и се слага към картофеното пюре. Нарязаният бекон или шунка също се прибавят към останалите продукти и се разбърква добре.Докато всичко е още топло се слагат парченца масло, така че да се разтопят. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, а може и с копър. Ястието е много вкусно и леко. Чудесно допълнение е чаша бира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар